Minne katosi politiikka politiikasta?

Politiikka on taistelua valtaosuuksista, vaikka mitä muuta väitettäisiin. Silti uskomme liian helposti, että poliittisia päätöksiä tehdään yhteisen edun nimissä; ilman politiikkaa.

Politiikka ei ole ikinä vain asioiden hoitamista. Toki politiikassa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat siihen, miten yhteiskuntamme toimivat, mutta päätösten taustalla on aina arvovalintoja.

Silti jatkuvasti hoetaan, että vastakkainasettelun aika olisi ohi. Tai, että politiikkaa tehdään yhteistä hyvää tavoitellen. Tai ”valtion kilpailukyvyn” takia.

Usein poliittiset päätökset saadaan näyttämään ei-poliittisilta, kun ne perustellaan faktoilla, tilastoilla, realiteeteilla ja tulevaisuudennäkymillä. Realiteetteihin ja tilastoihin vetoaminen on nerokasta vaikuttamista. On helppo uskoa vakuuttavan oloisia lukuja ja jäädä toivomaan parempia aikoja.

Globaali talouskriisi on taottu meidän kollektiiviseen ymmärrykseemme niin syvälle, että ei tarvitse kuin mainita ”taantuma” tai ”talouden heikot näkymät”, ja me otamme vastaan mitä annetaan.

Todellisuudessa näiden, kuten kaikkien, päätösten taustalla on politiikka. Eikä siinä ole mitään väärää. Mutta siinä on, että poliittisten päätösten väitetään olevan jotain muuta kuin poliittisia.

Osittain tähän vaikuttaa se, että parlamentaarisessa politiikassa politiikkaa pääsee tekemään helpoiten asettumalla ehdolle vaaleissa ja keräämällä tarpeeksi ääniä. Ja, kärjistäen sanottuna, ääniä saa, kun sanoo olevansa kaikkien asialla.

Siltikin, vaikka politiikkaa haluttaisiin tehdä yhteinen etu mielessä, on meillä kaikilla omat mielipiteemme siitä, millainen on hyvä yhteiskunta. Nämä mielipiteet vaikuttavat siihen, millaista poliittista agendaa ajamme. Siksi onkin väärin häivyttää tai piilottaa politiikkaa politiikassa. Kun väitetään, että tiettyjä päätöksiä ohjaa talouskriisin myötä huonontunut taloudellinen tilanne tai valtion kilpailukyvyn edistäminen, valehdellaan päin äänestäjien naamaa.

Silloin käytetään tilannetta hyväksi ja ajetaan sumeilematta omaa politiikkaa, ilman että moni havahtuu kysymään, mihin ratkaisut oikeastaan perustuvatkaan.

Talouskriisillä perustellaan kriisiin ajaneen politiikan jatkamista ja pahimmassa tapauksessa onnistutaan saamaan entistä enemmän toimintamahdollisuuksia ontuvalle talouspolitiikalle. Valtion kilpailukyvyn, tekaistun käsitteen, nimissä saadaan ohjattua huomio varsinaisista poliittista päätöksistä harmittoman kuuloiseen itsetunnon kohottamiseen.

Tuntuu, että politiikka uskalletaan ottaa mukaan retoriikkaan helpommin silloin kun ajetaan positiivisia asioita. Tämä saa poliitikon tai puolueen näyttämään siltä, että he edustavat näyttävästi omia arvojaan ja tekevät politiikkaa niistä lähtökohdista.

Asioita vastustettaessa tai ”vaikeita päätöksiä” tehtäessä politiikka sysätään kuitenkin helpommin sivuun. Omaa ideologiaa ei tuhrita ikäviin asioihin, ja niissä vedotaan mieluummin vaikka rahaan tai tilastoihin kuin omiin päämääriin.

Voi tietysti olla myös niin, että poliitikot eivät ole itsekään perillä niistä kaikista arvovalinnoista, jotka vaikuttavat heidän mielipiteidensä ja päätöstensä taustalla. Kun poliittiset ryhmät häivyttävät viestinnällä todellista poliittista agendaansa, kerää ryhmä äänestäjien lisäksi jäseniä, jotka ovat tietämättömiä ryhmän todellisista poliittisista tavoitteista.

Poliittisten ryhmien tulisi olla rohkeasti sitä mieltä kuin ovat ja kertoa, mistä arvoista mielipiteet kumpuavat. Silloin kaikki tietäisivät, missä mennään. Jos poliittisten ryhmien toiminta perustuisi rehellisyydelle, olisi äänestäjienkin mahdollista tehdä tietoisia ratkaisuja sen suhteen, minkälaisia arvoja haluaa politiikassa edistettävän. Ja minkälaisia ei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s